5 kunst documentaires op Netflix

Kijk Tip: Kunst documentaires op Netflix

Zin in een avondje op de bank hangen maar wil je wel iets interessants kijken? Kies dan een van deze kunst documentaires op Netflix. Onze persoonlijke favorieten die zullen inspireren en verbazen. Veel kijkplezier!

kunst documentaires op Netflix
kunst documentaires op Netflix
kunst documentaires op Netflix

Sky Ladder – The art of Cai Guo-Qiang

Kunstenaar Cai werkt met vele mediums van beeldhouwkunst, schilderkunst tot installaties. Maar hij staat vooral bekend om zijn werk met buskruit en vuurwerk. Zo maakte hij grootschalige shows voor o.a de Olympische Spelen in Peking, exposeerde hij in het Guggenheim Museum in New York en maakte hij een spectaculaire bos bloemen in Florence. Met zijn show ‘City of Flowers in the Sky’ schildert hij met gekleurd buskruit in de lucht, wat zorgt voor een unieke en spectaculair installatie schilderij.

‘Sky Ladder’, is zijn meest persoonlijke werk en waar een groot deel van de docu om draait. Het zorgt voor een betoverende documentaire met humor en spanning. Het project is namelijk al meerdere keren geannuleerd en vertraagd, maar zal het dan nu eindelijk lukken om de ladder naar de hemel in zijn geboortestad te laten werken?

Made You Look: A True Story About Fake Art

New York’s M. Knoedler & Co, was de belangrijkste en machtigste kunstgalerie in Amerika. Tot op een dag een kunstfraudeur genaamd Glafira Rosales de Knoedler binnen liep om een ​​collectie te verkopen met meesterwerken van Pollock, de Kooning en Rothko. De schilderijen maakten deel uit van een horde vervalsingen uitgevoerd door een Chinese immigrantenkunstenaar, Pei-Shen Qian. De schilderijen werden voor een schappelijke prijs aangeboden die eigenlijk te mooi was om waar te zijn. Maar toch kocht Knoedler medewerker Freedman alles op en dat was het begin van het einde van de galerie.

“Made You Look” onderzoekt en onthult alle gebeurtenissen, we zien de high-society-personages, de kopers en de oplichters die met een straatarme kunstenaar de steenrijke kunstwereld flink voor schut zette.

Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed

Bob Ross, wie kent hem niet? Met zijn TV-serie ‘The Joy of Painting’ won schilder Bob Ross de kijkers met zijn liefde voor de natuur, zijn rustgevende stem en zijn overvloedige charisma. Maar deze docu laat zien dat er achter de schermen veel meer aan de hand was dan wij allemaal wisten.

Door openhartige interviews met zijn zoon en vrienden komen we meer te weten over zijn karakter, gewoontes en zijn plezier in het flirten met fans. Maar het gedeelte “Betrayal and Greed” van de ondertitel van de documentaire verwijst naar de zakelijke transacties van Bob Ross, Inc., en specifiek naar wat er gebeurde na de dood van Ross aan kanker.

Een van de makers zegt hier over; “Oh, boy, this might be a little different than what we thought it was going to be,”.

De documentaire vertelt over de zakenpartners van Ross, Walt en Annette Kowalski, die geobsedeerd waren om Bob Ross na zijn dood als merk te blijven verkopen, en vanwege eerder ondertekende contracten een aantal van Ross’ carrièrebeslissingen beperkten. Ross’ zoon Steve beweert zelfs dat de Kowalski’s zelf op zijn sterfbed probeerden zijn naam en imago over te laten schrijven aan Bob Ross Inc..

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski

De Amerikaanse kunstkenner en verzamelaar Glenn Bray ontdekt in 1971 in een boekwinkel het werk van de beeldhouwer Stanislav Szukalski. De sculpturen en schilderijen van deze Poolse kunstenaar vertoonden invloeden van oude culturen zoals Egyptisch en Azteken gecombineerd met elementen van art nouveau, kubisme en futurisme. In 1920 werd hij zelfs in Polen uitgeroepen tot ’s lands grootste (levende) kunstenaar.

Bray is meteen verkocht en tot zijn grote verbazing blijkt de man een paar kilometer verderop te wonen. Een bijzondere vriendschap ontstaat, waarna Bray een boek over hem schrijft én hem op camera urenlang interviewt over zijn levenswerk. In deze bijzondere documentaire worden die beelden afgewisseld met interviews van historici en critici, die vraagtekens zetten bij het nationalistische karakter van Szukalski’s werk. Mede geproduceerd door Leonardo DiCaprio, die al als kind bij Szukalski over de vloer kwam.

LA Originals

Kunst komt in vele vormen en kan veel betekenen voor een generatie en een cultuur. Dat bewijst maar weer de docu LA Originals over fotograaf Estevan Oriol en tatoeëerder Cartoon.

Cartoon begon zijn carrière als graffitischrijver voordat hij overstapte naar het tatoeëren waar hij door zijn unieke stijl als snel beroemdheden zoals Eminem, Dr. Dre en Snoop Dogg als klanten had. Ondertussen was Oriol op tournee om enkele van de grootste acts van de jaren ’90 te fotograferen, zoals de Beastie Boys, No Doubt en The Fugees. De twee werden vrienden en samengebracht door hun gedeelde ambitie’s en passie’s waardoor ze nog verder konden groeien als artiesten.

LA Originals is een rijke geschiedenisles voor hiphop-heads, lowrider-liefhebbers en tattoo-enthousiastelingen en verteld een inspirerend verhaal over twee creatieve krachten die zich door niemand laten stoppen.

Naast de kijk tip: kunst documentaires op Netflix hebben we nog veel meer tips en inspiratie. Bekijk daarom ook onze andere kunstblogs.

En voor de laatste updates volg ons op instagram.