Skip to main content

Wat is abstracte kunst?

wat is abstracte kunst

Wat is abstracte kunst?

Er zijn tientallen, misschien wel honderdtallen kunststromingen in de kunstwereld, van popart en avant-garde tot minimalisme en street art. Maar waar staat een stroming eigenlijk voor en hoe vertaalt zich dat in een schilderij? In deze blog gaan we dieper in op abstracte kunst aan de hand van verschillende schilderijen.

Abstracte kunst

Wat is abstracte kunst - Modern schilderij
White on White Abstract schilderij
Wat is abstracte kunst - Modern schilderij
White on White Abstract schilderij

Volgens het woordenboek betekent het woord ‘abstract’; losgemaakt van de werkelijkheid. Abstracte kunst is dus kunst die geen precieze weergave geeft van de werkelijkheid, maar werkt in vormen, lijnen en kleuren. Vaak draait het meer om een gevoel en sfeer van een schilderij dan om een object of onderwerp.

Abstracte kunst geeft je de vrijheid om een kunstwerk op je eigen manier te interpreteren. Want waar in een figuratief kunstwerk iedereen hetzelfde zal herkennen, is het bij abstracte kunst juist heel persoonlijk.

Begin 1900 schilderde Paul Cézanne de eerste echt erkende abstracte werken. Tal van schilders volgden zijn abstracte stijl. Denk aan Mondriaan en Gauguin tot aan kunstenaars als Jackson Pollock en Mark Rothko. Abstracte kunst is tijdloos, en gaat veel minder snel vervelen dan een figuratief schilderij.

Wat is abstracte kunst - Geometrisch schilderij
Geometrisch schilderij – Diamond
Wat is abstracte kunst - Geometrisch schilderij
Geometrisch schilderij – Diamond

Geometrisch abstracte kunst

Geometrische abstracte kunst bestaat uit geometrische vormen. Een geometrische vorm is een meetkundige vorm, zoals een rechthoek, vierkant of driehoek. Er word dus minder gewerkt met losse en open lijnen, maar meer met dichte vormen. Vaak zijn de vormen in een patroon aangebracht en wordt er veel met kleur geëxperimenteerd.

Abstract expressionisme

Het woord expressionisme komt van het Latijn: expressio, het uitdrukken van gevoelens. En dat in combinatie met abstracte kunst, drukt de kunstenaar zijn gevoelens dus uit zonder daar directe vormen en objecten bij te gebruiken. Abstract expressionisme schilderijen zijn vaak explosief, bestaan uit veel lagen en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan Jackson Pollock en Willem de Kooning. Het expressionisme kent maar één wet: ‘er zijn geen wetten’.

Wat is abstracte kunst - Kubisme
Wat is abstracte kunst - Kubisme
Wat is abstracte kunst – Kubisme

Kubisme

Kenmerken van het kubisme zijn: vlak, collage, stilleven en een beeld uit verschillende standpunten of perspectieven. Het beeld is vaak verwarrend en bestaat uit kubussen, kegels en bollen. Maar het meest kenmerkende van het kubisme is de vereenvoudiging van alles. Kleur was daar in eerste instantie niet zo belangrijk bij, dat kwam pas later.

Abstraheren / Semi Abstract

Als de werkelijk niet helemaal word losgelaten, maar er nog herkenbare vormen te zien zijn noemen we dit “abstraheren”. Bij een semi abstract schilderij zullen er dus wel nog objecten of mensen te herkennen zijn, maar in een andere vorm. Een bekend voorbeeld is van Piet Mondriaan, bij begon met het abstraheren van bomen en kwam uiteindelijk uit op de schilderijen waarvan de meeste mensen hem zullen kennen en waarin enkel lijnen en primaire kleuren te zien zijn. Hij zei zelf hierover: “Ik wil de waarheid zo dicht mogelijk benaderen en daarom alles abstraheren tot ik kom tot het fundament”Ben je op zoek naar een abstract schilderij? Bekijk dan hier onze collectie en ontdek onze verschillende soorten abstracte schilderijen. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe aanwinsten? Volg ons dan op Instagram.

Meer weten over – Wat is abstracte kunst ?

Kom langs in onze kunst galerie in Rotterdam? Je kunt altijd alle schilderijen in het echt komen bekijken in onze art gallery. Neem contact op voor een afspraak.