Skip to main content
Kleurrijke schilderijen Grote schilderijen Abstracte schilderijen
15% korting op canvasprints met code: canvasprint15

Hulp bij het kiezen van kunst: Welke kleur past bij jou? Blog over warme kleuren

kiezen van kunst

In een serie blogs bieden we hulp bij het kiezen van kunst. Kunst en interieur zijn in onze ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van warme kleuren in kunst en wat dit kan betekenen voor je interieur.

Meer interesse in koele kleuren? Klik hier om naar onze blog over koele kleuren te gaan.

Kunst bekeken vanuit kleur

Kleurentheorie is een kunst op zich – er zijn weinig dingen belangrijker in kunst dan het gebruik van kleur. Met behulp van een kleurenwiel, (ontwikkeld door Sir Isaac Newton in 1666), krijg je een goed overzicht over hoe je kleur kunt gebruiken en combineren.
Het kleurenwiel bestaat uit primaire (rood, geel, blauw) en secundaire kleuren (groen, paars, oranje), plus tertiaire kleuren, gemaakt door primaire en secundaire kleuren te combineren.

Het biedt een logische overzicht en laat zien welke kleuren bij elkaar passen en welke tegenover elkaar staan. Dus ga je voor warme kleuren in je kunst, dan kan dit je helpen bij het maken van de juiste kleur keuzes en natuurlijk voor het selecteren van je volgende kunstwerk!

Warme Kleuren in Kunst

Warme kleuren zijn rood, oranje, geel en elke combinatie daarvan. Deze kleuren zijn over het algemeen stimulerend en geven passie, warmte en levendigheid weer. Ideaal dus als je in je interieur geluk en enthousiasme wilt uitstralen.

GEEL

Geel staat voor hoop, zonneschijn en een stralende dag. Daarom is de kleur een mooie match voor een kamer waar je je dag begint, denk bijvoorbeeld aan de eetkamer of keuken. Omdat geel de creativiteit en concentratie bevordert, kun je deze kleur ook perfect als accent in de werkkamer te gebruiken. Donker gele tinten worden vaak geassocieerd met goud en oudheden, waardoor er een gevoel van luxe en status ontstaat.

ORANJE

Oranje brengt levendigheid en energie in een ruimte. In Nederland is oranje natuurlijk een extra speciale kleur en doet oranje ons altijd denken aan het koningshuis en voetbal. Fel oranje worden ook geassocieerd met fruit, en dus ook met gezondheid en vitaliteit, wat staat voor verandering, beweging en positiviteit. Meer doffe en pastel tinten oranje geven evenwicht, denk bijvoorbeeld aan terra tinten, deze worden geassocieerd met de aarde en de herfst.

ROOD

Rood is een krachtige kleur, zijn bekendste kenmerk staat voor liefde en passie. Maar veel mensen zullen het ook associëren met gevaar, woede, macht en vuur. Het licht daarbij erg aan de tint rood die word gebruikt. Rood zorgt ook voor energie, en dus zeer geschikt voor mensen die een oppepper nodig hebben, bijvoorbeeld in de werkkamer of slaapkamer. Mooie kleuren rood voor in je huis en kunst zijn koraalrood of wijnrood. Deze zijn wat minder heftig en aanwezig, maar geven toch veel warmte.

Hulp bij het kiezen van kunst

Ben je er uit welke kleur jouw schilderij moet hebben? Ga dan naar deze pagina op onze website en filter op jouw gekozen kleur. Zo zie je in één oogopslag wat we in onze huidige collectie hebben.

Of ga je toch liever voor koude kleuren zoals blauw, groen en paars? Lees dan hier ons blog over kunst in koele kleuren.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van kunst, of ben je op zoek naar nog meer kunst inspiratie? Neem contact op en volg ons op Instagram. en blijf op de hoogte van alle nieuwe werken.