Skip to main content
Kleurrijke schilderijen Grote schilderijen Abstracte schilderijen
Vanaf deze zomer - alleen open op afspraak -

Kunst als onderdeel van je interieur

7 tips voor het kopen van een schilderij

Nog nooit hebben we zoveel tijd thuis doorgebracht als in het afgelopen jaar. Voor velen is dit dan ook het moment om eens goed naar het interieur te kijken. Dit kan resulteren in de meubels anders neerzetten en een muurtje verven tot een hele verbouwing. Een andere en makkelijkere manier om nieuw leven in je huis te blazen is om een mooi kunstwerk te kopen. Maar het kiezen van het juiste kunstwerk is echter niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, vooral nu de online wereld ons overspoeld met zoveel verschillende artiesten, stijlen en platformen. Daarom willen we je graag helpen met de volgende 7 tips over het kopen van een schilderij, met mooie foto’s die wij hebben ontvangen van klanten.

En denk je het al te weten qua kleur en formaat, maar heb je geen idee wat voor stijl het best bij jou past? Kijk dan even naar onze stijlkiezer! Deze helpt je te kiezen tussen al de stijlen die wij verkopen.

1. Ga op je gevoel af

Dit lijkt misschien een heel erg voor de hand liggend, maar koop kunst die je echt mooi vind! Het kan verleidelijk zijn om je te laten meeslepen door trends en hippe design interieurs. Maar jij bent degene die elke dag naar het schilderij gaat kijken, dus jij moet het mooi vinden of er een bepaalde persoonlijke band mee voelen. Ook belangrijk is om je te bedenken, dat als een schilderij je aanspreekt, je dan niet te veel zorgen maakt of het wel bij de rest van je interieur past. Om samenhang te creëren, kun je de kleuren van het schilderij laten terugkomen in accessoires, kussens, vazen of verf de tegenovergestelde muur in een kleur uit het schilderij.Deze klant uit Amerika heeft de kleuren uit het schilderij duidelijk terug laten komen in de kleuren van haar kussens. Dit zorgt voor rust en een mooi geheel.Een andere manier om rust te creëren is een kleur uit het schilderij duidelijk terug te laten komen in de meubels of accessoires.

2. Kies voor kunst in de werkkamer

We werken allemaal meer thuis, en zullen dit waarschijnlijk in de toekomst ook blijven doen. De inrichting van een fijne werkplek is dus des te belangrijker geworden.

De meesten van ons hebben niet de luxe van een grote werkkamer. We zitten vaak in een kleine ruimte die niet zo spannend is ingericht. Een schilderij is een eenvoudige maar effectieve manier om meer kleur en diepte aan de ruimte te geven. Het geeft niet alleen direct een fijner en huiselijker gevoel aan een ruimte, het is ook meteen een mooie achtergrond tijdens online meetings.

Kunst verruimt je geest

Zeker abstracte kunst past goed in een werkomgeving, omdat het op eindeloos veel manieren geïnterpreteerd kan worden. Je zit dus niet vast aan een beeld of idee van de kunstenaar, zoals bij figuratieve kunst. Juist vanwege de abstractie ben je geheel vrij in de interpretatie.

3. Kunst in de juiste breedte

Ben je van plan om een kunstwerk boven een bank of dressoir op te hangen? Over het algemeen is dan een minimale maat van 100 cm breed aan te raden (of in ieder geval 2/3 van de breedte van het bank of dressoir). Als je het schilderij uitlijnt met het object dat er onder staat, zorgt dat voor rust in de kamer.Deze klant heeft het formaat van het schilderij precies zo groot gekozen als het hoofdbord van het bed. Zo breng je rust in een ruimte, en om het af te maken kozen ze voor een dekbed in dezelfde kleurtonen.Ook hier koos de klant na anleiding van de grootte van de bank. Een mooi voorbeeld waar het formaat van het schilderij aansluit of het formaat van de bank. Durf groot te gaan en kijk goed naar hoeveel ruimte je hebt.

4. Kunst in de juiste lengte

De hoogte van een kamer kun je benadrukken met een verticaal schilderij. Denk dan aan ruimtes zoals een trapgat, aan het einde van een gang of een smal stukje muur tussen twee deuren of ramen. Door een lang en verticaal schilderij op te hangen maak je dus niet alleen je huis optisch groter, maar ook meteen mooier en interessanter!

5. Durf voor een groot schilderij te gaan

Door één groot schilderij te kiezen in plaats van meerdere kleinere werken, creëer je een duidelijk focus point. De texturen van een groot schilderij helpen, net als de juiste verlichting, een interieur meer diepte te geven. Die texturen bieden je interieur het benodigde ‘visuele gewicht.’ En dat is weer zeer bepalend voor de sfeer en hoe de ruimte aanvoelt. Ruwere texturen kunnen helpen een ruimte intiemer en meer geaard te maken. Gladdere texturen kunnen juist voor een wat koelere uitstraling zorgen.

Verhouding

Het schilderij dat je hier ziet, lijkt misschien niet groot, maar is toch 125cm x 125cm. Als men hier voor een kleiner schilderij had gekozen dan zou deze helemaal wegvallen en niet tot zijn recht komen. Maar door toch voor een groot kunstwerk te gaan is alles in verhouding.

Focus Point

Elke ruimte heeft een focuspunt nodig. Sterker nog, het focuspunt is een van de meest belangrijke elementen in interieurdesign. Je kunt het zien als de ster van de kamer, oftewel de blikvanger. Het is het eerste waar je ogen heen worden getrokken zodra ze de kamer binnenkomen. Hier een mooi voorbeeld van een focus punt in een Portugees vakantiehuis.

6. Schilderijen in tweeluik

Kun je niet kiezen, of wil je in plaats van één horizontaal schilderij twee (vierkante) schilderijen? Ben niet bang om twee of drie kunstwerken te combineren! Let of formaat, kleur of stijl om de rust te behouden, of ga opzoek naar een bestaande twee- of drieluik. Bovendien kun je de schilderijen ook apart ophangen, voor een speels effect in het interieur.

7. Maar een schilderij af met een lijst

Ben jij helemaal van de details? Maak dan een schilderij af met een mooie lijst. Al onze schilderijen kun je bestellen met een baklijst oftewel ‘floating frame’. Deze zijn gemaakt van hout en je hebt de keuze uit zwart, wit en in natuurlijk eiken. Maar als je wilt, kun je hem door ons in elke gewenste kleur laten schilderen. Dit is een extra mooie manier om de kleuren in je interieur te laten samenkomen met je kunst .Voor meer inspiratie, tips en kunst kun je ons volgen op Instagram!